Sasuga

Sasuga ry on vuonna 2007 perustettu helsinkiläinen budoseura. Seuran perustajajäsenillä on yli kymmenen vuoden kokemus kamppailulajeista, erityisesti Daitoryu aikijujutsusta. Seurassa opettaa myös toinen lajin maahantuojista, Pasi Savoranta.


Lajimme taustasta

Daitoryu aikijujutsun alkuperää ei ole pystytty selvittämään varmasti. Lajin tunnettu historia alkaa tyylin levittäjäksi kutsutusta Sokaku Takedasta (1859-1943), jonka sanotaan opettaneen elämänsä aikana yli 30 000 oppilasta.

Ainoa jolle Takeda sensei myönsi lajin päästötodistuksen (Menkyo Kaiden) oli Takuma Hisa, joka jatkoi Takedan alkuperäisten tekniikoiden opettamista Asahi Shinbun-lehtitalossa. Hisa sensei kokosi opetetut tekniikat ns. Soden-kirjoiksi, mistä tekniikat ovat saaneet nimensä.

Hisa sensein läheisin oppilas oli toimittajana Asahi Shinbunilla työskennellyt Yutaka Amatsu, jolle Hisa myönsi Hiden 8. dan-arvon Daitoryu aikijujutsussa ja opetti käytännössä koko lajin sisällön. Amatsu sensei on Sasugan pääopettaja ja antanut seuran ohjaajille luvan opettaa alkuperäistä Daitoryu aikijujutsua.Sokaku Takeda (1859-1943)

Daitoryun levittäjä (ylemmässä kuvassa vasemmalla).


Takuma Hisa (1895-1979)

Ainoa jolle Takeda sensei on myöntänyt lajin päästötodistuksen (Menkyo Kaiden). (Takuma Hisa ylemmässä kuvassa oikealla)


Yutaka Amatsu (1937- )

Hisa sensein läheisin oppilas ja Sasugan pääopettaja. (Kuvassa Takuma Hisa tekee tekniikkaa Yutaka Amatsulle)